dimecres, 11 de desembre del 2013

El Periódico de Catalunya

La seva relació amb la premsa escrita ha estat present al llarg de tota la seva trajectòria professional. Entre el novembre de 1997 i el juny de 1998 va publicar un seguit d’articles al diari La Vanguardia. Més endavant, entre l’octubre de 1999 i l’agost de l’any 2000, va entrevistar una llarga llista de personatges públics. Aquestes entrevistes apareixien publicades en el diari El País Semanal. Entre els personatges que va entrevista, destaquem el polític català, Pasqual Maragall; el bioquímic valencià, Santiago Grisolía o la política basca, Rosa Díez. En l’actualitat, la Julia Otero publica articles d’opinió en la secció de Contraportada de El Periódico.

Com hem fet referència en entrades anteriors, una de les nostres tasques era fer un seguiment dels articles de premsa que la periodista publicava al diari El Periódico. Desprès d’haver fet aquest exhaustiu seguiment i d’haver llegit gran quantitats dels articles publicats, hem arribat a la conclusió de què els seus escrits es caracteritzen per:
  • Utilitzar un llenguatge formal, sempre acompanyat de citacions o referències de personatges reconeguts.
  • Utilitzar frases interrogatives adreçades als interlocutors amb l’objectiu de fer reflexionar sobre el tema que tracta.
  • Utilitzar aforismes o dites catalanes (Pagant, sant Pere canta) per desenvolupar una idea.
  • Utilitzar estructures molt clares en el seus escrits (introducció de la idea o idees, desenvolupament de la ideao idees  i conclusió).

Els seus articles es centren principalment en temes de política, encara que de vegades barreja amb temes d’economia. Constantment deixa clara la seva postura i es pot definir com una comunicadora transparent, ja que sempre dóna la seva opinió sobre el tema, mitjançant una reflexió personal.

Tots els seus escrits es caracteritzen per tenir una línia de crítica i picardia, com en el cas de l’article del dia 24 de novembre del 2013, que porta per títol “Plou molt a Madrid”, una resposta molt contundent que el president del govern Mariano Rajoy va donar a les preguntes dels periodistes sobre la derrota de la doctrina Parot.

Els seus articles es publiquen setmanalment al diari, no superen generalment els cincs paràgrafs i es caracteritzen per ser clars, breus i contundents.

Un dels articles que volem destacar per la seva claredat i profunda reflexió, és l’article publicat el dia 17 de novembre del 2013, que té per títol “Dol per la ciència”. En aquest article la Julia Otero fa una gran crítica a la reducció dels pressupostos per a les investigacions científiques per part del govern. Acaba l’article amb una frase molt contundent: “Viatgem en un vaixell avariat en plena tempesta i davant l’excés de pes engeguem a rodar els únics que hi podem posar remei.”

Si voleu estar al corrent dels articles que publica la Julia Otero al diari El Periódico, podeu visitar la pàgina web de El Periódico de Catalunya.

Moltes gràcies.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada