dilluns, 16 de desembre del 2013

Conclusió

Gràcies a aquest treball hem pogut certificar la nostra afirmació: la Julia Otero és una bona comunicadora. Per tal d’arribar a aquesta conclusió, hem realitzat un seguiment diari durant aquest temps a una de les periodistes més reconegudes del nostre país. Al llarg d’aquest, ens hem fet càrrec d’escoltar el programa “Julia en la Onda”, hem llegit un seguit d’articles al Periódico, hem seguit la seva activitat en les diferents xarxes socials (Facebook i Twitter) i hem llegit el seu bloc personal. Gràcies a tota aquesta recerca d’informació hem pogut crear un decàleg on resumim els punts els quals fan de la Julia Otero una excel·lent transmissora de la informació.

Amb aquest treball, hem col·laborat entre totes les membres de l’equip i hem posat en pràctica els coneixements que hem aprés des de l’assignatura de GTIC. Com per exemple: Wordle, blogger, prezi o glogster.

Per altre banda, també hem pogut estar al dia dels esdeveniments que han succeït al llarg d’aquest temps,  ja que la Julia Otero  publicava la seva opinió i feia crítiques als temes d'actualitat, mitjançant el seu programa, les xarxes socials o premsa escrita.

Hem arribat a la conclusió, que la Julia Otero és una persona treballadora, responsable del seu treball, culta, emprenedora i bona comunicadora. Tota la seva trajectòria com a periodista l'ha convertit en una gran professional.


diumenge, 15 de desembre del 2013

Trets característics

Hem volgut recollir els trets o els adjectius més característics de la Julia Otero mitjançant un núvol de paraules:


divendres, 13 de desembre del 2013

Decàleg d'una bona comunicadora

Un cop hem seguit, recollit, anotat i ordenat tota la informació dels diferents mitjans de comunicació on la Julia Otero desenvolupa el seu paper de periodista, vam posar-la en comú amb tots els membres del grup i vam analitzar-la per extreure’n les característiques més rellevants que la defineixen com a bona comunicadora.

Fent referència a tot el que hem dit anteriorment i el què hem après al llarg d’aquest primer semestre a l’assignatura de COED i amb el llibre Com parla bé en públic de Joana Rubio i Francesc Puigpelatpodem dir que la Julia Otero és una bona comunicadora perquè:

  • S’expressa de manera clara i precisa.
  • Té un bon domini de la llengua castellana amb un vocabulari ric i adequat.
  • Quan parla, el seu to, volum, vocalització i articulació són adequats, i alguns cops tendeix a pujar el volum de veu per donar èmfasis al discurs.
  • Les seves paraules denoten naturalitat i espontaneïtat a l’hora de parlar.
  • Dona la seva opinió en tot moment amb educació i respecte.
  • Utilitza l’humor quan ho veu oportú per captar l’atenció del públic i fer el seu discurs més atractiu i amè.
  • Té un bon control dels nervis, atès que, els accepta i els controla.
  • El seu discurs es caracteritza per estar estructurat, encara que no el té memoritzat.
  • Fa referències o citacions i sovint parla de temes d’actualitat, el que ens fa pensar que és una persona culta i amb molts coneixements.
  • Es comunica per molts mitjans de comunicació (ràdio, xarxes socials, bloc i premsa escrita) i això fa que la segueixi un públic molt variat. 

Aquestes són les deu qualitats que creiem que fan que la Julia Otero sigui una bona comunicadora.

Premi Ondas 2013

Aquest any una de les grans del periodisme del nostre país, Julia Otero, ha rebut al Premi Ondas 2013 de la ràdio a la trajectòria més destacada. Cal puntualitzar que no és la primera vegada que surt guardonada, sinó que aquest premi suma quatre al seu racó més preuat com ella explicava, “Tinc una prestatgeria al costat del meu despatx en el qual guardo els premis que rebo i on també hi ha un objecte molt apreciat per a mi: la trompeta del meu pare, que va morir fa 6 anys”. En una de les entrevistes que va fer va declarar que no se’l esperava “no me’l esperava aquesta vegada. És el premi que els professionals de la comunicació més desitgem”.

El seu estil és un exemple de solidesa, independència, rigor, professionalitat, amb un estil directe i una capacitat per generar debats transcendents, juntament a l’encert de l’elecció dels temes que sempre aborda i que la converteixen en una referència del periodisme espanyol i català. 


A continuació, deixem el vídeo on la Julia Otero surt a recollir el seu Premi Ondas 2013.

dijous, 12 de desembre del 2013

El bloc de la Julia Otero

Les aportacions de Julia Otero al seu bloc “el blog de Julia Otero”, fan referència a noticies actuals. Quasi bé totes parlen de política. A vegades, dona el seu punt de vista o la seva opinió.
El seu bloc està redactat en castellà, i hi publica entrades quasi cada dia. Per a escriure les seves entrades, utilitza un llenguatge formal, i sempre publica una imatge representativa junt amb el text.
Aquests són alguns dels titulars de les entrades que ha publicat la Julia aquest mes al seu bloc:

- “Echar la culpa a Europa”. Aquesta entrada parla de les beques Erasmus. El govern espanyol vol rebaixar la seva ajuda a les beques Erasmus, però en comptes de fer-ho públic, donen la culpa a Europa sencera, quan en realitat, des de Europa es va dir que les ajudes augmentarien un 4%.

    - “No sé si no entendemos nada, o lo entendemos demasiado”. Segons el jutge Ruz, existeix una comptabilitat B al partit popular amb la que s’han pagat, entre altres coses, els treballs de l’arquitecte Gonzalo Urquijo a la seu madrilenya del partit. El jutge, en comptes d’imputar a Luis Bárcenas i Cristóbal Páez, ha imputat a l’arquitecte.

    - “La clase media, otra vez, la más perjudiciada”. Parla de les pensions. A Espanya, els més perjudicats seran la classe mitja, ja que els de sou mitjà tindran un percentatge de pensió del 70%, els de classe mitja del 54%, i els de classe alta encara menys, el 48%. A més, per a jubilar-se s’haurà de començar a treballar molt aviat, ja que s’hauran de cotitzar 38 anys per a jubilar-se cobrant la nòmina màxima.

   - “La digestión de cómo se ha usado el dinero público resulta cada día más insoportable”. En aquesta entrada es fa referència un altre cop al mal ús dels diners a Espanya. El secretari de UGT ha abdicat a causa de les evidencies (diners mal gastats). Tot i això, la imatge del sindicat ja ha estat danyada.

“Comprar la ética de los dirigentes alemanes con los nuestros". L'entrada parla sobre l'ètica entre els dirigents alemanys i els nostres. Explica que el ex president Wulff va ser imputat per deixar-se subornar per un empresari ja que aquest volia fer algun negoci amb ell. La notícia vol transmetre que els alemanys són més lleials que els espanyols ja que els nostres no estarien imputats pels jutges per deixar-se subornar i els alemanys sí. 

dimecres, 11 de desembre del 2013

El Periódico de Catalunya

La seva relació amb la premsa escrita ha estat present al llarg de tota la seva trajectòria professional. Entre el novembre de 1997 i el juny de 1998 va publicar un seguit d’articles al diari La Vanguardia. Més endavant, entre l’octubre de 1999 i l’agost de l’any 2000, va entrevistar una llarga llista de personatges públics. Aquestes entrevistes apareixien publicades en el diari El País Semanal. Entre els personatges que va entrevista, destaquem el polític català, Pasqual Maragall; el bioquímic valencià, Santiago Grisolía o la política basca, Rosa Díez. En l’actualitat, la Julia Otero publica articles d’opinió en la secció de Contraportada de El Periódico.

Com hem fet referència en entrades anteriors, una de les nostres tasques era fer un seguiment dels articles de premsa que la periodista publicava al diari El Periódico. Desprès d’haver fet aquest exhaustiu seguiment i d’haver llegit gran quantitats dels articles publicats, hem arribat a la conclusió de què els seus escrits es caracteritzen per:
  • Utilitzar un llenguatge formal, sempre acompanyat de citacions o referències de personatges reconeguts.
  • Utilitzar frases interrogatives adreçades als interlocutors amb l’objectiu de fer reflexionar sobre el tema que tracta.
  • Utilitzar aforismes o dites catalanes (Pagant, sant Pere canta) per desenvolupar una idea.
  • Utilitzar estructures molt clares en el seus escrits (introducció de la idea o idees, desenvolupament de la ideao idees  i conclusió).

Els seus articles es centren principalment en temes de política, encara que de vegades barreja amb temes d’economia. Constantment deixa clara la seva postura i es pot definir com una comunicadora transparent, ja que sempre dóna la seva opinió sobre el tema, mitjançant una reflexió personal.

Tots els seus escrits es caracteritzen per tenir una línia de crítica i picardia, com en el cas de l’article del dia 24 de novembre del 2013, que porta per títol “Plou molt a Madrid”, una resposta molt contundent que el president del govern Mariano Rajoy va donar a les preguntes dels periodistes sobre la derrota de la doctrina Parot.

Els seus articles es publiquen setmanalment al diari, no superen generalment els cincs paràgrafs i es caracteritzen per ser clars, breus i contundents.

Un dels articles que volem destacar per la seva claredat i profunda reflexió, és l’article publicat el dia 17 de novembre del 2013, que té per títol “Dol per la ciència”. En aquest article la Julia Otero fa una gran crítica a la reducció dels pressupostos per a les investigacions científiques per part del govern. Acaba l’article amb una frase molt contundent: “Viatgem en un vaixell avariat en plena tempesta i davant l’excés de pes engeguem a rodar els únics que hi podem posar remei.”

Si voleu estar al corrent dels articles que publica la Julia Otero al diari El Periódico, podeu visitar la pàgina web de El Periódico de Catalunya.

Moltes gràcies.

dimarts, 10 de desembre del 2013

Twitter

Com hem dit a l’entrada del Facebook, al Twitter hem pogut veure que hi ha la mateixa informació que al Facebook perquè la Julia Otero ho retwiteja.

Aquí us deixo un Prezi que hem fet amb algunes publicacions que ha realitzat la Julia Otero:



Com heu pogut veure en aquesta web la Julia Otero parla sobre els seus articles de diari, sobre accidents, sobre política, sobre Onda Cero (el seu programa de ràdio), sobre l’actualitat i acostuma a informar als seus seguidors.

Les seves publicacions, estan expressades de manera correcta, amb una correcció lingüística i amb bona educació sense deixar de banda la seva pròpia opinió.

diumenge, 8 de desembre del 2013

Facebook

Durant el mes d’octubre i de novembre hem seguit a la Julia Otero i hem recopilat la informació necessària del que publica al Facebook.

Cal dir que tant el Facebook com el Twitter tenen les mateixes publicacions, atès que, la informació que ella publica al Facebook ho retwiteja.

 

En les seves publicacions al Facebook que són diàries parla de notícies de política, del seu programa a la ràdio, dels seus articles al diari, de les seves opinions sobre l’actualitat i exposa fotografies dels esdeveniments més importants que té (Premi Ondas 2013). 

 

Aquí us deixem un cartell que hem fet sobre la Julia Otero:

 





Després d'haver acabat la nostra recerca d’informació i de recopilar i seleccionar els articles més interessants que la Julia Otero ha publicat,  podem dir que en aquesta web ella publica comentaris de notícies que ha vist, amb les seves opinions, les seves valoracions i les seves crítiques.

dissabte, 7 de desembre del 2013

Julia en la onda

Nosaltres vam seguir a la Júlia Otero i per tant, hem escoltat el seu programa: Julia en la Onda.

Julia Otero presenta el programa, "Julia en la onda", des del 2007. És un programa de ràdio que s'emet a través de la Onda Cero, de dilluns a divendres, de 16h a 19h, on la periodista apropa la informació amb rigor, humor, reflexió i polèmica. Enguany obra la setena temporada, amb nus espais, nous col·laboradors i aposta per les xarxes socials.

L'estructura de “Julia en l'Onda” gira entorn de tres blocs diferenciats. A la primera hora fa un repàs de l’actualitat informativa, amb l'editorial de Júlia Otero, els sons del dia transformats amb humor i una taula de redacció on es comenten notícies curioses. També s'inclou en aquesta primera hora la crítica televisiva de Monegal, així com espais dedicats a l'esport (Héctor Fernández), els llibres (José Luis Ibáñez Ridao), la música (Javier Llimón), el cinema (Eduardo De Vicente) el medi ambient (José Luis Gallego) o l'humor de La Rabiosa Actualidad.

Durant la segona hora, trobem la secció “Con un par” on Antonio Naranjo i Máximo Pradera exerciran amb les seves diferents sensibilitats la lliberat d’opinar. Als “Territorios” ja consolidats, com el “Territorio Negro” (Manu Marlasca y Luis Rendueles), “leconómico” (Xavier Sala i Martín) i el “Territorio Comanche” (Santi Segurola, Agustín Alcalá, Lorenzo Caprile y Nuria Torreblanca), s’uneix al “Territorio Superpadres”, amb José Antonio Marina.

A la tercera hora la periodista compta amb un equip de col·laboradors coneguts com els "Gabineteros", que tractan tot tipus de temes que trobem en l'actualitat. Són un conjunt de persones de tots els àmbits, catedràtics i doctors de història, física, filosofia, sociologia, dret... així com reconeguts escriptors i periodistes de primera línia. Entre elles trobem les veus de Manuel Delgado, Cristina Losada, Juan Carlos Girauta, Juan Adriansens, el General Monzón, Antón Reixa, Jorge Wagensberg, Elisa Beni, Julián Casanova, Jesús de Miguel, Lucía Etxebarría, Pilar Rahola, Luis Racionero, Javier Sádaba i Javier Sardá.

Finalment, podem dir que desprès d'escoltar a la Julia Otero en el seu programa durant un mes, arribem a la conclusió que en aquest mitjà denota una forma de parlar molt clara i molt bona entonació. En algunes seccions, cal dir, que utilitza l'humor per captar l'atenció del públic. Quan parla, ho fa a un bon ritme que fa que puguis entendre perfectament el discurs ja que té molt bona vocalització. 

A continuació, us deixem la pàgina oficial del programa on podreu ampliar la informació que us acabem  d'explicar sobre el programa que presenta  la Julia Otero. Fins i tot podeu escoltar els programes complerts. http://www.ondacero.es/julia-en-la-onda/

Aquí us deixo un àudio de la secció "El gabinete".